top of page

Klekkeriet: Biologisk gjennombrudd med Seriola

Oppdatert: 6. sep.

Jan Magne Gilje uttrykker stor tilfredshet over et nylig biologisk gjennombrudd ved klekkeriet på Kapp Verde. «Det omfattende kvalitetsarbeidet som våre ansatte i klekkeriet har gjennomført over flere måneder gir nå resultater,» sier han stolt. Tre grupper med yngel har passert de kritiske biologiske stadiene i produksjonsfasen i et omfang som vi aldri før har opplevd




Det er forståelig at selskapets CEO er opptatt av å dempe forventningene. Å lede en gründerbedrift innen oppdrett og biologi innebærer både oppturer og nedturer, noe vi i Nortuna har erfart og kommer til å erfare.


«Å drive nybrottsarbeid innen oppdrett og biologi  på en ny art i akvakultursammenheng er krevende. Utfordringene er mange, og de er ofte vanskelige å forutse. Når man i tillegg opererer med begrensede ressurser, kan man ikke ta ut alle de risikoene man skulle ønske til enhver tid. Vi må prioritere kontinuerlig, og som regel går det bra. Men som vi igjen har opplevd et par ganger i det siste går det ikke alltid som planlagt,» erkjenner Gilje.


Det viktigste for Nortuna på kort og mellomlang sikt er å øke produksjonen av Seriola. Første viktige milepæl i den sammenheng har vært å øke produksjonskapasiteten i klekkeriet for å nå målet om 200.000 yngel til sjø i inneværende år. Gilje og Nortuna-teamet har den siste tiden fokusert mye av innsatsen på en rekke områder ved klekkeridriften. Investeringer i nye mindre kar, produksjonsutstyr samt ansettelser av flere dyktige biologer er noen av faktorene som gi bedre forutsetninger for suksess. Arbeidet med oppgraderingen og ansettelsene har blitt ledet av Luis F. Rodrigues og Aleksander Haugen, sistnevnte kom til Nortuna så sent som i vår.



Et omfang vi ikke har vært i nærheten av tidligere

«Vi ser nå fruktene av dette møysommelige arbeidet,» sier Gilje. «Vi har per i dag tre ulike aldersgrupper med yngel i produksjon i klekkeriet.  De har alle passert de kritiske tidlige biologiske stadiene i produksjonsfasen, og den overlevelsen vi oppnår nå har vi ikke vært i nærheten av tidligere.»


Gilje forklarer videre at gjennombruddet er resultatet av et strukturert arbeid på flere områder: Videreutvikling av prosedyreverk. Gjennomføring av opplæringsprogrammer og «on-the-job training» for de lokalt ansatte, godt veiledet av selskapets eksperter. I tillegg har klekkeriet blitt oppgradert med viktig utstyr som har gjort det mulig å forbedre kvaliteten på både alge-, levende fôr- og yngelproduksjonen.


Her vises utbyggingen på klekkeriet med blant annet seks mindre kar som har kommet fra Stavanger:


Denne typen fremgang, som ikke nødvendigvis vises gjennom umiddelbar økning i biomasse i merdene, kan kanskje være vanskelig å oppdage for aksjonærer og andre utenforstående. Hvordan påvirker denne fremgangen målsettingen om å sette ut 200 000 yngel i sjøen i løpet av året? 


«Å få opp overlevelsen i tidligfase yngelproduksjon har vært det avgjørende og mest krevende steget for å nå målene våre. Den neste utfordringen fra dette stadiet og frem til utsett av yngel til sjø er å redusere videre tap av yngel i kannibalisme så mye som mulig. Loven om den sterkestes rett vil fremdeles gjelde, men gjennom effektiv fôring og hyppig sortering av yngelen håper vi å kunne sikre et for Nortuna historisk høyt antall yngel til sjøen,» forklarer Gilje.


Ennå et gjennombrudd?

Gilje ønsker ikke å gi konkrete tall på antall Seriola-yngel i de tre gruppene som nå er i produksjon, men han røper likevel: 

«Det er fortsatt for tidlig å gi et eksakt estimat på hvor mange yngel vi vil kunne sette ut i denne runden, men slik situasjonen ser ut nå, vil vi kunne frakte ut et godt bidrag til å nå målet om 200 000 yngel til sjø som vi har planlagt for i inneværende år.»


Dette gjennombruddet er altså ikke bare av biologisk art, men kan også vise seg å være avgjørende for hele forretningsmodellen om den lykkes. Og hva betyr det for nye grupper med Seriola-yngel ut året?


«I denne omgang setter vi trolig nye rekorder i antall yngel til sjø, og går alt som planlagt, vil vi ha gjort betydelige fremskritt i utviklingen av effektive metoder for yngelproduksjon av Seriola også fremover.»




Når kan vi forvente å se dette i form av Seriola-yngel til sjø?

«Det første utsettet til sjø er planlagt i løpet av inneværende periode, med videre utsett utover i september. Endelig dato er ikke fastsatt ennå, da vi ønsker å sikre full kontroll på helsetilstanden til fisken som allerede står i merdene før vi starter. Vi vil holde aksjonærene løpende informert,» avslutter Gilje med et smil. Han vet at det er mange som ser frem til gode nyheter.


Målsettingen for 2024 er å sette ut 200 000 Seriola-yngel i sjøen. Lykkes selskapet med dette, vil Nortuna ha tatt det største skrittet så langt mot det å legge til rette for en drift med positiv kontantstrøm innen utgangen av 2025.


I lys av dette er det forståelig hvilken dramatikk det innebar for alle ansatte da inntaksledningen for sjøvann nylig ble truet. Hadde den blitt ødelagt, kunne både de tre nevnte gruppene og stamfisken gått tapt.


Bilder fra klekkeriet og sortering av yngel


125 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page