Noe av det mest spennende for Nortuna-aksjonærer er selve tunfisk-sesongen. Forberedelsene til Bluefin-sesongen er mange, men det starter for alvor når eggleveransene kommer i gang. Så langt i 2024 har vi blitt noen erfaringer rikere, og møtt nye utfordringer som denne gangen har vært utenfor Nortuna sin kontroll. CEO Jan Magne Gilje har gitt oss en oppdatering om situasjonen.
Kan du gi oss en oversikt over årets utfordringer med høsting av Bluefin-egg i Middelhavet?
- Årets sesong har vært krevende som følge av flere forhold. Tidligere år har vi primært høstet egg fra etablerte grupper av villfanget Bluefin på Malta, som har stått i merder i 12 måneder eller mer. Dessverre opplevde disse etablerte gruppene av fisk økt dødelighet og redusert tilvekst i vinter, sannsynligvis forårsaket av dårlig fôrkvalitet. Våre samarbeidspartnere i Middelhavet nødslaktet derfor fisken tidligere enn normalt for å redde verdiene for eierne. Årets eggfangst måtte derfor gjennomføres på nylig villfanget Bluefin, det vil si fisk som ankom Middelhavet fra Atlanteren denne sesongen for å gyte. Fisken ble fanget nord for Tunisia i siste havdel av juni, satt i merder og tauet videre til lokalitetene ved Malta.
Vi har forstått at sjøtemperaturen også har hatt negativ påvirket på innsamlingen av egg denne sesongen. Hva kan du fortelle oss om det?
- Sjøtemperaturprofilen i Middelhavet har dette året vært ulik det vi har observert de siste årene. Dominerende vestlige vind- og strømforhold førte til lavere sjøtemperaturer på forsommeren enn normalt, noe som forsinket innvandringen av gyteklar Bluefin fra Atlanteren til Middelhavet. Dette forsinket igjen gytevinduet med rundt ti dager. Robert Aguis monterte eggfeller på en av merdene til Malta Fish Farm i første uke av juli, nesten to uker senere enn normalt. Deretter fulgte en periode på rundt syv dager hvor vær- og strømforholdene ikke tillot en effektiv innsamling av egg fra eggfellene.
Hva var resultatet av egginnsamlingen etter denne forsinkelsen?
- Etter den kalde starten steg sjøtemperaturen raskt, noe som sannsynligvis bidro til en sen, men hektisk gyteaktivitet over et relativt kort tidsvindu. Til tross for daglig kontroll av eggfellene, ble det observert lave antall Bluefin-egg av varierende kvalitet, og med større innslag av egg fra andre arter. Vi antar at det lave antallet Bluefin-egg kan skyldes at fisken gytte under transporten til lokaliteten på grunn av stress. Basert på disse dårlige resultatene avsluttet vi innsamlingen av Bluefin-egg på Malta i slutten av uke 29.
Hva kan du fortelle om status på eggleveransene fra forskningsinstituttet IEO i Spania?
- Vi venter fortsatt på mulige eggleveranser fra forskningsinstituttet IEO i Spania. IEO stimulerer stamfisken sin, som lever i tanker på en av forskningsstasjonene deres, til gyting ved injeksjon av hormoner. Dette krever presisjon og utføres av trente dykkere. Opprinnelig plan var å hormonbehandle sent i uke 29. Forskningssjef Aurelio Ortega har ventet på at disse innleide spesialdykkerne skulle bli tilgjengelige, og nå kan vi endelig rapportere om at første injeksjon er gjennomført. Etter hormonbehandling tar det normalt 3-5 dager før gyting starter. Vi håper at behandlingen gir resultater slik den gjorde i fjor.
Hva kan du fortelle om en annen kritisk faktor, status på tilgangen på plommesekklarver?
- Som de fleste har fått med seg har vi hatt utfordringer med å produsere tilstrekkelige mengder plommesekklarver som fôr til Bluefin-larvene de siste par årene. Vi mistet også, som tidligere rapportert, noe stamfisk i forkant av denne sesongen. Det er derfor gledelig å meddele at Seriola-stamfiskene vi har i anlegget nå er svært godt tilpasset livet i tanker på klekkeriet, og vi produserer flere plommesekklarver nå enn Nortuna noen gang har gjort på Kapp Verde.
Det er derfor synd at vi har møtt på de utfordringene med tilgang på Bluefin-egg som vi har gjort så langt i år. Men håpet er der fortsatt. Hvis vi mottar Bluefinegg fra IEO i Spania, forventer vi altså ikke de samme utfordringene med tilgang til plommesekklarver som vi har hatt tidligere år.
Comments