top of page

Jan Magne Gilje: - Nå rettes fokus mot markedet!

Oppdatert: 19. mai

Nortuna er i ferd med å forsere stadig nye milepæler. Og i følge Jan Magne Gilje står vi foran Nortuna’s mest intense periode så langt. Det skyldes blant annet en ikke altfor fjern markedsinstroduksjon av Seriola. For den vokser raskt!


Nortuna og Jan Magne Gilje har startet planleggingen av markedsintroduksjon av selskapets Seriola.


- Så langt har selskapet hatt full fokus på bygging av fasiliteter, biologi og det å etablere drift på Cabo Verde. Nå skal vi i tillegg rette fokus mot lansering av vår egen oppdrettsfisk på det globale markedet. -Utrolig spennende, men selvsagt også ambisiøst og utfordrende, forteller en engasjert og travel Jan Magne Gilje.


- De neste 10-12 månedene vil kanskje være de mest intense og ambisiøse i selskapets historie. Og grepene vi som selskap tar nå, vil i stor grad påvirke den videre utviklingen i lang tid fremover.


Det er altså ikke skuffelsen over at det ikke er tunfisk i merdene som dominerer hverdagen? 


- På ingen måte. Den skuffelsen er avløst av ny optimisme etter de oppløftende resultatene vi har oppnådd med den nye arten Seriola Rivoliana gjennom høsten. En svært spennende art som vi anser som en nesten like god forretningsmulighet som “the Holy Grail”, Atlantic Bluetune Tuna (ABT).


Seriola Rivoliana (link) er definitivt ikke en “hvilken-som-helst” fiskeart. Den er en del av Carangidae-familien og har en rekke forskjellige navn som Almaco Jack, Highfin Amberjack, Silvercoat jack, Longfin Yellowtail og Yellow Kingfish for å nevne noen.


- Her på Cabo Verde kalles den Esmoregal, og er ansett som en delikatesse. Den har fast og hvitt kjøtt, perfekt for sushi, sashimi, ceviche eller tilbredt på grillen. Den har en svært høyt innhold av omega-3, protein og vitaminer, som også gjør den til et sunt, næringsrikt valg. At Fortune Magazine har kalt den for “vidunderfisken (link)” gir et godt bilde av produktet vi har i merdene, forklarer Gilje smilende.


Under overskriften “The wonder fisk” som Jan Magne Gilje refererer til, lyder CNNs ingress ikke særlig mindre spennende med tanke på hvilken fisk som produseres på Cabo Verde :

Yes, there is a toxin-free, sustainable, farmed fish. And damn if it ain't tasty.CNN (Fortune Magazine)

Et annet magasin som går langt i å fremsnakke Seriola Rivoliana som matfisk er nettmagasinet Serious Eats (link). Med mer enn 7 millioner lesere hver måned er det en betydlig stemme til fiskeelskere.


Den er ikke genetisk konstruert på noen måte, bare godt oppdrettet. Den er av sashimi-kvalitet og bærekraftig oppdrettet uten hormoner eller profylaktisk antibiotika. Den er rikere på omega-3 enn omtrent alt annet i havet og har ikke noe påviselig kvikksølv. Den smelter på tungen din, holder seg på grillen og er så rik på oljer at den vil steke i en panne uten smør.Serious Eats

At dette er en attraktiv fisk å komme til det kresne markedet med er utvilsomt. Og at fisken “legger på seg” mer enn forventet gjør at tidspunktet for markedsintroduksjon nærmer seg - betydelig raskere enn forventet.


- Vi er i full gang med å opparbeide tilstrekkelig kunnskap og informasjon om fisken, markedet og konkurrenter. En av mange fordeler med Seriola er at vi kan promotere fisken i det samme premium-segmentet som for Bluefin. Det gir oss også den fordelen at arbeidet vi gjør på markedssiden med Seriola, vil være svært verdifullt også for markedsintroduksjon av Bluefin sommeren 2025.


Kvalitetsvurderinger med støtte fra Nortuna’s egen sushi-chef!

- Vi forventer i utgangspunktet ikke å oppnå optimal kvalitet på kjøttet før fisken er rundt 3 kg, men dette vet vi ikke sikkert før vi har lært oss mer om den gjennom gjentatt testing ved ulike størrelser.


Og når det gjelder akkurat testing av kvalitet har Gilje et skikkelig “ess” i ermet! 

- Sushi-Chef og medaksjonær Roger Joya drar ned til Cabo Verde om få måneder for å starte første testrunde på ungfisk. Det gjør vi når de har nådd rundt 1,5 kg, kan Gilje fortelle, og det med ekte stolthet.


Det siste er ikke så rart, for Roger Asakil Joya er ikke “bare” aksjonær i Nortuna. Han er også en anerkjent sushi-kokk og driver restaurantene Sabi Omakase (link)  og ENSO i Stavanger. Omakase var Norges første sushi-restaurant med stjerne i Michelinguiden, og Roger sin nye konseptrestaurant ENSO kom på den ettertraktede listen over Michelin-anbefalte restauranter i 2022, allerede et år etter oppstart. Han har også deltatt i VM for sushi-kokker ved flere anledninger, og kommet høyt på listen over ikke-japanske sushi-kokker. Vil du vite mer om din medaksjonær, anbefales dette innlegget i Store Norske Leksikon (link).


Roger Joya - den første i Norge som reiste til Japan og ble sertifisert sushikokk og kjøkkensjef! Roger innehar sort belte (Kuro Bi) av 2. Dan.


- Ved siden av de kvalitetsvurderingene som Roger vil hjelpe oss med, vil han også gi viktig opplæring til våre lokalt ansatte med tanke på hvordan fisken skal behandles og pakkes etter slakt og frem til forsendelse.


- Når fisken viser den kvaliteten som Roger vet at premium-markedet forventer, vil vi starte med introduksjon til utvalgte samarbeidspartnere for testing. Dette vil forhåpentligvis gi oss gode referanser på kvaliteten, som er avgjørende for å utvikle den premium merkevaren som alle i Nortuna ønsker å levere!

14 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page