top of page

Masserømming av Seriola fra sjøanlegget

Forrige uke rømte en betydelig andel av fisken vi hadde i sjømerdene grunnet skader på not forårsaket av haiangrep. Årsaken til haiangrepene er mest sannsynlig at vi en natt fikk en rask økning i dødelighet i begge merdene. Dette hadde sammenheng med en utsatt forebyggende antiparasittbehandling av matfisken som følge av at mannskap og utstyr var opptatt med å reparere sjøvannsledningen. Som et resultat sank et antall død fisk til bunnen av merdene. Haier i området luktet den døde fisken og gikk til angrep på det «enkle» byttet.


Hendelsen var et resultat av flere faktorer, hvor hovedårsaken nok må tilskrives utfordringene med vanninntaksledningen. Vanlige rutiner for forebyggende behandling av matfisken i sjømerdene ble forsinket grunnet stor fokus på reparasjonen av inntaksledningen, som bandt opp alt tilgjengelig personell og utstyr.


Sjøanlegget hadde døgnkontinuerlig minimumsbemanning av lokalt ansatte også i denne perioden, så skaden som oppstod om natten ble raskt oppdaget neste morgen, men ikke i tide til å unngå rømmingen.




Det er normal rutine å dykke i merdene hver dag for å vurdere tilstanden til fisken samt plukke ut døde fisker som eventuelt har kommet i løpet av natten. Dette er avgjørende for å holde den lokale haibestanden på avstand. Den første indikasjonen på at noe var galt kom da vi observerte store mengder Seriola utenfor sjøanlegget en morgen. Vi iverksatte umiddelbart dykk for å finne årsaken, som viste seg å være fem hull i merd R1. Hullene ble umiddelbart reparert, men dykkeren kunne se at fisken rømte gjennom hullene mens arbeidet pågikk.


Det ble raskt klart at anslagsvis halvparten av biomassen i merd R1 var borte. Som et umiddelbart tiltak ble det besluttet å hente nyinnkjøpte merder med stålkjerne som lå på på klekkeriet. Da mannskapet returnerte til sjøanlegget etter å ha hentet de nye merdene, oppdaget de to nye hull i merd R1. Det ble da anslått at mer enn 90 % av biomassen i R1 hadde rømt. Hullene ble reparert, men det ble for mørkt til å sette de nye merdene i sjøen den kvelden.


Neste morgen ble det igjen dykket i begge merdene, og det ble oppdaget tre nye hull etter hai i merd R2 som hadde oppstått over natten. Disse hullene ble også reparert umiddelbart.





Forsinket rutinemessig behandling mot parasittpåslag

Årsaken til den plutselig økte dødeligheten er mest sannsynlig en rask oppblomstring av en kjent parasitt som setter seg på gjellene og raskt reduserer oksygenopptaket til fisken. Den utsatte forebyggende behandlingen må nok ta ansvar for oppblomstringen av parasittene. Vanlige rutiner for forebyggende behandling av matfisken i sjømerdene ble utsatt grunnet stor fokus på reparasjonen av inntaksledningen, som bandt opp alt tilgjengelig personell og utstyr.


De gjenværende fiskene er nå samlet i en merd. Fisken var svekket etter hendelsen, men har raskt fått tilbake appetitten etter behandlingen. Etter noen dager med stor dødelighet også i den gjenværende gruppen, ser det nå ut til at situasjonen har stabilisert seg. Vi anslår at vi sitter igjen med 10-12 % av biomassen vi hadde før disse hendelsene, men dette anslaget er usikkert.


Evaluering

Vi ser svært alvorlig på situasjonen, men vil understreke at dette var en engangshendelse som inntraff på et kritisk tidspunkt. Vi har iverksatt tiltak for å lære av denne hendelsen og redusere risikoen for at lignende skjer igjen. Selskapet var allerede i gang med oppgradering til mer hardføre merder med stålkjernefilament, og vi fokuserer nå på styrking av både våre operative rutiner på sjø samt våre beredskapsrutiner for uønskede hendelser som krever store ressurser.


Den resterende fisken viser positive tegn etter behandling, og vi har tro på en stabilisering i løpet av kort tid. Dette betyr at vi fortsatt har muligheten til å teste fisken i markedet, som er en av våre milepæler for sensommeren 2024.

90 visninger0 kommentarer

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page